Împreună cu autoarea cărții „Alfred-cu-pete-albe și doamna-cu-pete-roz”.
când: 14 decembrie, ora 10:00.
unde: Meron Gallery, strada Horea 5
pentru cât timp: aprox. 2 ore
10:00 - 10:30 - Check-in și spumică pentru cei mici;
10:30 - 11:00 - Cei mici desenează, cei mari povestesc;
11:00 - 11:30 - Alexandra citește cartea prichindeilor;
cine se poate alătura: visători de toate vârstele (copiii trebuie să fie însoțiți de un adult)
câți participanți: câți încăpem în Meron :D
participare: 75 RON (costul unei cărți cumpărate la fața locului)
Lansare de carte la Cluj - Meron Gallery - cu o cafea, babyccino, povești și atelier de desenat cu pensule magice
Nu mi-am propus niciodată să scriu o carte pentru copii. N-am crezut că am dreptul ăsta, având în vedere că nu am copii. Dar a venit la mine ea singură, fără să o chem.
Era o dimineață foarte friguroasă și m-am trezut neobișnuit de devreme la sunetele lui Alfred care părea neliniștit (într-un mod foarte alintăcios). În timp ce-i mângâiam blana, ceva se derula în mintea mea, o poveste despre el, dar am ignorat. Dar e ceva ce m-a făcut să deschid laptopul și să pun pe „hârtie”. În întuneric, mângâiatul blăniței, a produs mici licurici. Nu știu cum să explic în cuvinte, dar a fost magic: dintr-o dată, blana lui sclipea și îmi gâdilea palmele.
Așa că am deschis laptopul să scriu despre asta. Am scris fără oprire cam 70% din povestea de mai sus atunci, pe loc. Am închis laptopul și m-am pus la somn.
Când m-am trezit din nou, am decis să-i trimit Anei (prietena mea, știind că ea are experiență cu cărțile de copii) să o întreb dacă textul meu are potențial. Ea m-a încurajat și uite-așa, am ajuns să cred în ceea ce am scris.
De ce o carte pentru copii scrisă de mine?
Pe lângă poveștile despre Alfred, care sunt inspirate din pățanii reale, cartea aceasta este și o formă de a procesa experiența mea de copil născut cu o pată din naștere.
Am și acum pe partea dreaptă a feței mele un angiom plan. Sau din popor zis „pată de vin roșu”, adică o piele mai puternic vascularizată care e foarte vizibilă și foarte evidentă la un prim contact. Între timp am tratat-o cu laser și s-a mai diminuat. Dar când eram mică-mică, era atât de vizibilă încât nainte să scot orice cuvânt pe gură, era primul lucru pe care oricine îl vedea la mine.
Astăzi, cu specializarea mea de branding, aș spune că am avut un brand personal fără să-mi doresc: eram cunoscută peste tot drept „fata cu pata pe față”. Nu mi-a plăcut deloc eticheta asta nesolicitată, poate și de asta am făcut efortul ca adult să fiu altcineva: fata cu brandingul.
Experiența unei fetițe imperfecte născute în 1988, într-o Românie gri și tristă a lăsat urme adânci în mine. De-a lungul anilor am pățit de toate: de la oprit pe stradă de o femeie care m-a tras de păr să mă întrebe „cine te-a ars aici” până la imposibilitatea de-mi vedea frumusețea fizică și probleme de imagine de sine.
Am scris cartea cu gândul la fetița asta imperfectă, în speranța că o să-i fac dreptate cumva. Și am scris cu gândul la alți copii imperfecți, tratați greșit de o societate care nu știe să-i accepte și să-i primească cu brațele descrise.
Am scris cartea pentru toți adulții și copii cu pete din naștere pe care mi-ar fi plăcut să-i opresc pe stradă și să-i întreb: și pentru tine a fost la fel de greu?
Ce din povestea mea am integrat în carte?
Pentru cine e povestea?
Alfred-cu-pete-albe și doamna-cu-pete-roz există și în viața reală, atât în persoana Alexandrei Crăciun, cât și a mezinului Alfred Crăciun.
Dar ei doi sunt, de fapt, o meta poveste a mii de personaje care s-au născut cu pete din naștere sau semne vizibile pe piele (și nu numai). Oamenii aceștia sunt vizibili și invizibili în același timp: pentru că nu avem o cultură în care aceste persoana sunt integrate într-un mod sănătos, ei suferă în ascuns pentru că nu există o cultură în care lucrurile acestea sunt discutate fără să producă răni.
În consecință, povestea celor doi, încearcă să aducă o lumină nouă, cu un pic de umor. Cum ne comportăm cu cei care au asemenea pete din naștere? Normal, fără să-i tratăm diferit, fără să le semnalăm ceea ce am observat la ei.
Povestea lui Alfred-cu-pete-albe și doamna-cu-pete-roz despre asta vorbește: despre o normalitate pe care ne-o dorim și în România. Într-o limbă pentru copii.
O carte ilustrată de Cristina Frei
Pentru zona de ilustrație, m-am gândit foarte mult cu cine să lucrez. Cu Cristina Frei eram foarte obișnuită pentru că lucrasem mult cu ea și îi știu lucrările. Inițial am vrut să-mi ies din zona de confort și să încerc cu altcineva, dar așa s-a așezat viața că efectiv nu am putut să văd altfel cartea asta decât cu desenele Cristinei. Cu cât mă uitam mai mult la alte desene, cu atât mai mult îmi doream mai mult să o facă Cristina. Îi mulțumesc pentru răbdare și pentru că i-a dat viață pe hârtie lui Alfred.
Pentru varianta de tipar și așezare în pagină cu mare măiestrie, îi mulțumesc cu multă căldură lui David Stroe. Experiența lui din zona tipăriturilor ne-a ajutat enorm. Dar cel mai mult, a ajutat dragostea pe care a pus-o în pagini prin eleganța și delicatețea cu care a privit proiectul. Îi mulțumesc pentru darurile lui.
Ce au spus oamenii despre această carte?
Precum Doamna-cu-pete-roz chiar există, precum Alfred există (pe cuvânt de psiholog, că l-am și văzut), iar ei ne povestesc atât de frumos experiența lor de grijă și de "împreună", așa există și bullying-ul și suferința care derivă din acesta atunci când orice este diferit față de imaginea din mintea noastră a ceea ce este "normal". Din păcate, nu ne dăm seama cât de valoroase sunt diferențele dintre noi și cât de valoroase comunități am construi dacă am putea nu doar să le observăm, ci și să le acceptăm, dar mai ales să le apreciem. Nu cred că există o ordine a bunăstării: vom fi bine cu noi înșine când vom fi bine unii cu alții și vom fi bine unii cu alții când vom fi bine cu noi înșine. Ele se continuă una pe alta, formând de fapt un infinit. Până atunci, însă, avem nevoie de Doamna-cu-pete-roz și de Alfred-cu-pete-albe pentru a ne arăta bunătatea de dincolo de imagine.
Chiar dacă sunt o mulțime de cărți pentru copii cu morală profundă, cred că lipsesc aproape cu desăvârșire cele care vorbesc inclusiv și cald despre diferențele vizibile despre noi, cele care se văd chiar pe pielea noastră. Mi se pare extraordinar acest pas pentru că de multe ori bullyingul printre copiii mici și mari începe chiar de la astfel de diferențe. Să poți citi o poveste minunată despre cum diferențele sunt normale și ne fac umani, încă de la vârste foarte fragede, nu poate decât să facă lumea un loc mai bun, iar Alfred e aici să ne arate atât nouă, cât și copiilor noștri cum 🧡.
Mă simt super onorată că Alexandra mi-a arătat primele pagini din cartea ei, cred că de pe vremea în care încă nu existau imaginile inserate, ci doar o parte mică din text.
Mi-a plăcut mult povestea, fiecare update, fiecare adăugire, a fost fascinant pentru mine să văd cum totul prinde viață. Dar pentru mine cel mai frumos moment a fost când am deschis povestea pe laptopul meu și i-am citit-o lui Sebastian. Țin minte că îi citeam rândurile și cu un ochi căutam să văd ce reacție are la fiecare imagine, la fiecare frază. Și a fost atât de drăguț să îl văd cum râde la unele situații și cum se bucură de imagini. Pe parcursul zilei petrecute Sebastian el m-a întrebat mereu despre Alfred, dacă el există în viața reală, și dacă într-adevăr merge la școală. I-am scris Alexandrei despre toate senzațiile trăite și m-am bucurat apoi să văd cum povestea ajunge în forma ei finală prin imagini, prin început și încheiere.
M-a impactat tare ultima parte a poveștii, dar nu vreau să dezvălui nimic aici, ci să o descoperiți voi înșivă și să vă bucurați de ea.
Simt că povestea Doamnei-cu-pete-roz e o încurajare pentru construirea unei lumi mai bune pentru noi și pentru cei ce vor veni după noi 🙂
—Ana și Sebastian, primii cititori
Comandă cartea online
Dacă o comandați de aici, cartea costă 75 de lei + transportul (atunci când le expediem, bifăm plata transportului la destinatar).
De unde o poți cumpăra fizic?
Aceste locuri ne-au primit cu dragoste și ne-au solicitat prezența cărții pe raft. Le mulțumim cu recunoștință:
Cluj: Dits Dots, strada Georges Clemenceau 7;
Cluj: Roadsted, strada Donath 118;
Sibiu: Jujube, strada Faurului 19;
Iași: Atelier Poetica, strada Cireșica 6, etaj 1;
București: OTOTO
Victoriei – Calea Victoriei 153;
Amzei – Strada Mendeleev 5;
Dorobanți - Calea Dorobanți 239;
Despre autor (pentru cei care sunt prima dată aici)
Alexandra Crăciun poartă o multitudine de pălării. Pe scurt, este creative director - adică o minte creativă care coordonează și implementează proiecte diverse (de business, sau artistice). Mai detaliat:
este specialist în branding, istoric de artă, podcaster, business coach și, iată, scriitor. A mai publicat volumul de poezii „Am scos din piept o pasăre albastră” și are în plan, pe lângă cartea aceasta, să mai adauge și altele.